maanantai 28. marraskuuta 2016

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016)


Kuvahaun tulos haulle ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Nimi: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Suomen ensi-ilta: 23.11.2016
Ohjaaja: David Yates
Käsikirjoittaja: J.K. Rowling
Genre: fantasia, seikkailu
Pääosissa: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Ezra Miller, Katherine Waterston, Dan Fogler, Samantha Morton, Zoë Kravitz, Carmen Ejogo, Jenn Murray, Jon Perlman, Jon Voight,
Ikäraja: 12
Kesto: 2h 13min

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1926, jolloin Lisko Scamander on juuri saanut päätökseen maailmanlaajuisen tutkimusmatkansa löytääkseen ja dokumentoidakseen erikoislaatuisen joukon taikaolentoja. Ennen kotiinpaluutaan Lisko tekee välipysähdyksen New Yorkissa. Lyhyeksi suunniteltu pysähdys kuitenkin pitkittyy, kun kuvioihin astuvat Jacob-niminen ei-taik (amerikkalainen nimitys jästille), kadonnut taikasalkku, sekä Liskon karanneet ihmeotukset, jotka tapaavat aiheuttaa harmia niin velhoille kuin ei-taikeille.

Arvostelu: Harry Potterit kuuluvat ehdottomasti suosikkeihini, niin kirjat kuin elokuvatkin. Ne ovat siivittäneet lapsuutta ja nuoruuttani ja varmaan tekevät niin vielä myöhemminkin. Sen takia minun oli pakko nähdä tämä elokuva. Itse kirjaan en ole koskaan päässyt tutustumaan, eikä minulle tämän elokuvankaan jälkeen sellaisia ajatuksia tullut, että siihen olisi pakko päästä käsiksi.
     Elokuva sijoittuu 70 vuotta ennen nuorta Harry Potteria, New Yorkin noitavainoihin. Ainakin yhteen niistä kerroista. Suunnitteilla on, että tästä alkaisi viiden elokuvan sarja. Seuraavan osan on arvioitu valmistuvan vuonna 2018.
     Ennen elokuvan katsomista en kauheasti tutustunut sen tarinaan tai mihinkään muuhunkaan. Ainoa asia mitä tiesin oli se, että tämä elokuva perustuu jotenkin Harry Potterissa mainittuun oppikirjaan. Ja että siinä on ihmeotuksia. Näiden tietojen pohjalta en siis kauheasti odottanut mitään vaan annoin elokuvan puhua puolestaan.
     Näin Harry Potter -fanina moni asia oli minulle päivänselvä ja osasin yhdistää eri asiat Harry Potteriin. Kuitenkaan elokuva ei ollut sellainen, että aikaisempaa tietämystä olisi tarvitty. Mikä on hyvä asia. Asioita selitettiin juuri sopivasti ja ne asiat mitä ei selitetty, saavat varmasti vastauksen myöhemmissä elokuvissa. Samalla ainakin itseäni ärsytti se, että tapahtumat olivat Amerikassa. Mutta toisaalta siellä olleet noitavainot taitavat olla kuuluisimpia, joten miksipä ei. Olen vain niin tottunut näkemään ne Lontoon kaksikerroksiset bussit, että niitä jäi kaipaamaan. Toki niitä ei olisi edes ollut vielä tuon ajan maailmassa.
     Mielestäni elokuvaan oli hyvin saatu vanhanajan tunnelma, musiikilla ja ympäristöllä. Toki autoja olisi voinut olla vähän vähemmän. Ja oliko siihen aikaan jo maanalaisia? En ole kauheasti asiaan perehtynyt, mutta ne asiat itse huomioin liian räväkkinä.  Kokonaisuutena homma kuitenkin toimi oikein hyvin. Ainakin omasta mielestäni. Ja jään oikein suurella innolla odottamaan seuraavia osia.
Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti