maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kolmetoista syytä, kausi 1

     Kolmetoista syytä on Jay Asherin esikoisteokseen (2007) perustuva sarja. Tarinan alussa Clay Jensen saa salaperäisen paketin, jonka sisältä paljastuu hänen luokkatoverinsa ja entisen ihastuksensa Hannah Bakerin äänittämiä kasetteja. Kaseteilla Hannah kertoo syyn siihen, miksi päätti elämänsä kaksi viikkoa aiemmin ja mitkä 13 syytä johtivat tähän äärimmäiseen ja lopulliseen tekoon. Vain kuuntelemalla nauhat Clay voi saada selville miksi hän itse on päätynyt Hannahin listalle.
     Itse en tiennyt kirjasta, ennen kuin nyt. Ja halu sen lukemiseen kasvoi suureksi. Mutta nyt, mennäänpä tähän itse sarjaan joka ilmestyi Netflixiin.
     Olin heti ensimmäisen jakson jälkeen todella innoissani ja halusin vain katsoa lisää ja lisää. Pikkuhiljaa tarina Hannahin itsemurhan takana alkoi valottua, äänite äänitteeltä, kasetti kasetilta. Samalla kun syyt itsemurhaan kävivät yhä selvemmiksi, Clayn oma mielenterveys ei meinannut pysyä perässä. Ongelmia ja siis riitti ja monta tarinaa punoutui yhteen suureksi kokonaisuudeksi.
     Sarjassa oli paljon hyvää ja ymmärrän miksi sitä kehutaan ja suositellaan. Siinä oli kuitenkin myös asioita, jotka itseäni ärsyttivät hyvin paljon. Varsinkin se lopetus. Sillä karu totuus vain on se, että jos et suostu kertomaan sinulle tapahtuneesta rikoksesta kaikkia yksityiskohtia, ei asialle oikein voi tehdä mitään. Siispä Hannahin viimeinen syy on mielestäni hieman ontuva, sillä sarjassa annettiin ymmärtää, että Hannah todella haluaisi vielä elää ja antaisi yhden mahdollisuuden... Se ärsytti minua ja paljon.
     Sen lisäksi sarjaa katsoessa hieman ärsytti se ajasta ja paikasta pomppiminen milloin minnekin. Siinä meni välillä niin sekaisin, että meni taas hetki päästä tarinaan mukaan. Jaksoissa yritettiin mielestäni käydä aivan liian monen ihmisen elämää läpi ja sen lisäksi katseltiin Hannahin näkökulmasta hänen kuolemansa syitä. Ei siinä voi kuin mennä sekaisin.
     Näistä pienistä virheistä huolimatta tämä oli aivan mahtavaa katsottavaa. Ei mitään positiivista katsottavaa, mutta kuitenkin sellaista että sitä ei voi lopettaa kesken. Ja mielestäni jokaisen pitäisi katsoa tämä ja avartaa sen kautta katsomustaan ja ymmärrystään.

Jaksojen määrä: 13
Jaksojen kesto: 50-60min
Julkaisuvuosi: 2017
Genre: draama, mysteeri
Arvosana: ****½


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti